Fout
  • Fout bij het laden van feeddata

Wehe den Hoorn


 

Algemeen
Het dorp Wehe den Hoorn bestaat uit de in 1966 samengevoegde dorpen Wehe en Den Hoorn. Wehe is oorspronkelijk ontstaan in de middeleeuwen op een forse wierde met een rechthoekige structuur. De nederzetting Den Hoorn ontstond na de middeleeuwen langs de Mernaweg. Opmerkelijk is dat het dorp na de Reformatie rooms-katholiek bleef. In de tweede helft van de negentiende eeuw maakten Wehe en Den Hoorn door de hausse in de landbouw een bloeitijd door. Langs de Mernaweg ontstond in die tijd een aaneengesloten bebouwingslint met veel rentenierswoningen. De Hervormde kerk is gelegen aan de Kerkstraat 21 in het vroegere dorp Wehe.

Exterieur
De Hervormde kerk is een eenbeukige, rechtgesloten kerk met een ongelede toren welke is voorzien van een achtkantige lantaarn. De kerk is in 1880 gepleisterd en heeft zwaar muurwerk in een groot formaat baksteen. In eerste aanleg dateert de kerk uit het tweede kwart van de dertiende eeuw. Een gedenksteen geeft aan dat de kerk in 1656 werd hersteld. In dat jaar voltooide men de verhoging van de toren en de nieuwe westelijke ingang. De huidige vensters dateren uit de zeventiende eeuw. De lage lantaarn werd in 1912 vernieuwd. De toren herbergt een zeventiende-eeuws uurwerk.

Interieur

Het oorspronkelijke interieur is bij de herinrichting in 1965 ernstig aangetast. Van het achttiende-eeuwse meubilair werden enige onderdelen met snijwerk (waaronder het wapen van Tjarda van Starkenborgh boven de noorddeur) van Casper Struiwig gespaard. De preekstoel is niet origineel, maar is op basis van bewaarde gebleven panelen gereconstrueerd. De kerk bevat een epitaaf met marmeren vaas voor J. van Julsingha (overleden in 1857). Tevens bevindt zich in de kerk de grafkelder van de familie Tjarda van Starkenborgh. Enige grafzerken dateren uit de zeventiende en achttiende eeuw. In 1985 werd het houten gewelf beschilderd.


Klik op een foto voor de diaserie


Bronnen

Monumenten in Nederland (ISBN: 90-400-9258-3)
Stichting Oude Groninger Kerken

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuws

Kerken alfabetisch

Tweets

by acls us