Vlagtwedde

Het dorp Vlagtwedde ontstond in de twaalde eeuw op een zandrug tussen twee takken van de Ruiten Aa. Vlagtwedde was het hoofddorp van de heerlijkheid Westerwolde die in 1619 bezit werd van de stad Groningen. Vanaf 1850 ontstond lintbebouwing langs de Onstwedderweg, de Schoolstraat en het Oosteinde. De structuur van het esdorp is redelijk bewaarde gebleven, met een brink van de kerk en een brink bij de splitsing van de weg van Wedde richting Onstwedde en Bourtange. Van de oudere bebouwing is, mede door de sloop van het rechthuis in 1903 weinig over. Na de Tweede Wereldoorlog zijn vooral aan de noordzijde enkele nieuwbouwwijken tot stand gekomen.

De Hervormde kerk (Kerkstraat 1) is een gepleisterde, eenbeukige kerk met driezijdig gesloten koor. De toren heeft twee geledingen en een stompe spits. Het westelijke deel van de kerk stamt gezien de aanwezigheid van tufsteen uit de het einde van de dertiende eeuw. In de eerste helft van de zestiende eeuw kreeg de kerk een nieuwe koortravee en -sluiting. De bepleistering is waarschijnlijk aangebracht bij herstelwerk in 1837. De neoclassicistische toren verrees in 1856 ter vervanging van een vrijstaande houten klokkestoel. Na herstel in 1933 werd de kerk in 1976-1976 gerestaureerd. In 1970 werd aan de noordzijde van het koor een vergaderzaal toegevoegd.

Het interieur van de kerk wordt overdekt door kruisribgewelven. Tot de inventaris behoren een eenvoudige zeventiende-eeuwse preekstoel en een grafzerk met Lodewijk XIV-ornamenten van Theodorus Cloppenborch (overleden in 1748). Het orgel werd in 1901 gebouwd door de Fa. Bakker & Timmenga. Het orgel was een geschenk van de plaatselijke geneesheer P. Rinsema.