Visvliet

Het komdorp Visvliet ontstond in de Middeleeuwen uit een aan de Lauwers gelegen uithof van het nabijgelegen klooster Jeruzalem te Gerkesklooster. Dit klooster is inmiddels verdwenen. Het dorp Visvliet was in de zestiende eeuw een van de grotere dorpen in Groningen. Tot in de twintigste eeuw was de steen- en dakpanindustrie een van de belangrijkste bestaansbronnen.

De Hervormde kerk (Heirweg 16), gewijd aan St. Gangulfus, is een gepleisterde eenbeukige kerk met driezijdig gesloten koor en dakruiter. De laat-gotische kerk is blijkens een stichtingssteen in 1427 gesticht door de abt van Gerkesklooster. De windvaan op de dakruiter heeft de vorm van een vis en draagt het jaartal 1693. De rondbogige vensters zijn omstreeks 1700 aangebracht. In de dakruiter hangt een klok uit 1630, gegoten door Hans Falck.

Tot de inventaris behoren zes zeventiende-eeuwse banken, waaronder enkele familiebanken met spijlenfriezen in het koor en een door Jan de Rijk fraai gesneden preekstoel met klankbord (1714). Op één van de panelen van de preekstoel staat een ‘visje in de vliet’. Opmerkelijk is een memoriesteen in de zuidwand van het koor waarop melding wordt gemaakt van de hoge roggeprijzen in 1557. De exacte tekst op de gedenksteen luidt: ‘Anno 1557 golt de rogge VII Emder gulden t mud. D. Gerardus Wiltinck van Dwingel, de XXX abbas in Ierusale 1557’. We zien in de tekst de naam D. Geradv (waarschijnlijk wordt bedoeld abt Gherhardus Dwingel) verschijnen, die ook in de steen in de muur van de Oude Pastorie te Grijpskerk wordt genoemd. Deze abt was betrokken bij het contract over de uitwatering naar Munnekezijl.In 1885 werden de west- en zuidgevel bepleisterd, enige jaren later gevolgd door de andere gevels. Het westelijke deel van de kerk is vroeger als school gebruikt. Sinds 1973 is de kerk eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. In 1979/1980 werden de in- en exterieur grondig gerestaureerd, waarbij het oorspronkelijk kleurenschema werd hersteld. De niet-originele houten vloer werd vervangen door plavuizen. Dankzij een legaat van Reitse Luitjens Terpstra kon P. van Oeckelen in 1869 voor deze kerk een geheel nieuw orgel bouwen. Het orgel bevindt zich thans nog in geheel originele staat.