Vierhuizen

Het dorp Vierhuizen is ontstaan op een wierde op een oeverwal, waarover omstreeks 1300 de Oude Zeedijk werd gelegd. Het dorp werd voor het eerst genoemd in 1525.

De Hervormde kerk (Hoofdstraat 26), is een recht gesloten zaalkerk met een ingebouwde toren van twee geledingen bekroond met een achtzijdige, ingesnoerde spits. De pastorie en de oude dorpskerk (vernieuwd in 1644) raakten begin negentiende eeuw in een zodanig bouwvallige staat dat in 1837 gelden werden ingezameld tot ‘eene noodzakelijk vertimmering van Kerk en Pastorij’. De oude toren, deels van tusteen en staande in de kosterijtuin werd in 1840 op afbraak verkocht. In de jaren 1834/1844 werd een nieuwe westtoren gebouwd, waarna een verbouwing volgde. De gepleisterde kerkmuren zijn grotendeels middeleeuws. De bepleistering dateert uit 1869. Op het kerkhof liggen diverse zerken, waarvan de oudste uit 1669 dateert. In 2006 won deze kerk een prijs van 1 miljoen euro in het programma 'De restauratie' van de bankgiroloterij. De verbouwing werd in 2007 afgerond.

klik op een foto voor de diaserie van het exterieur voor de verbouwing

klik op een foto voor de diaserie van het exterieur na de verbouwing

In de toren hangt een klok uit 1630, gegoten door Nicolas Rovier en André Aubertin. De kerk bevat een zeventiende-eeuwse preekstoel, achttiende-eeuwse herenbanken en een in 1892 door de firma P. van Oeckelen & Zn. gebouwd orgel. Ook bevindt zich in de kerk een doopbekken uit 1824. In 1843 en 2007 werd de kerk gehele kerk verbouwd.

klik op een foto voor de diaserie van het interieur