Saaxumhuizen

Het dorp Saaxumhuizen ontstond in de middeleeuwen op een kruising van wegen.

De Hervormde kerk (Nienhuisweg), is een gepleisterde, recht gesloten zaalkerk. Eertijds had de kerk van oorsprong dertiende-eeuwse kerk een vrijstaande, lage zadeldaktoren. Na ‘eene aanmerkelyke verbeetering en verfraaijing’ werd de kerk op 20 september 1829 weer in gebruik genomen. De vrijstaande toren werd afgebroken en vervangen door een slanke, ongelede westtoren met spits. De kerk ligt op een omgracht kerkhof. Als toegang tot het kerkhof dient een vroeg-negentiende-eeuws houten hek met gesneden vazen op de pijlers.

Tot het vroeg-negentiende-eeuwse kerkmeubilair in empire-stijl, gemaakt door M. Walles in opdracht van Goosen Geurt Alberda van Dijksterhuis, behoren een preekstoel, een doophek en enkele herenbanken. Een van deze banken draagt een halfrond opzetstuk dat oorspronkelijk was voorzien van een gesneden voorstelling van het Laatste Avondmaal en het wapen van Alberda. De voorstelling van het Laatste Avondmaal werd in 1977 gestolen. In 1996 werd een replica vervaardigd en geplaatst door Tico Top. Het orgel werd in 1851 door P. van Oeckelen.

klik op een foto voor de diaserie

Monumenten in Nederland ( ISBN: 90-400-9258-3)