Opwierde

Ontstaan als wierdedorp, is Opwierde thans nagenoeg geheel opgenomen in de jaren’60- en ’70-bebouwing van Appingedam.

De hervormde kerk (Opwierderweg 122) is een eenbeukige kerk met recht gesloten koor en midden op het schilddak een opengewerkte dakruiter. De huidige kerk is het overblijfsel van een oorspronkelijk drie traveeën diepe romano-gotische kerk uit het tweede kwart van de dertiende eeuw. Het in twee zones verdeelde muurwerk heeft in het onderste gedeelte spaarnissen met rondbogen en daarboven smalle vensters en blindnissen voorzien van siermetselwerk; de traveeën worden door lisenen gescheiden. Aan de noordzijde zitten lage vensters en een knielvenster. Waarschijnlijk in 1838 is de kerk aan de westzijde met een halve travee ingekort. Tevens zijn de gewelven en de oostelijke topgevel verwijderd. De huidige dakruiter dateert van 1910 en vervangt een in 1888 afgebroken, vrijstaande houten klokkentoren. Bij een restauratie in 1964-1968 kreeg de kerk boven de ingang een houten luifel.

Tot de kerkinventaris behoren een preekstoel met halfronde kuip in Lodewijk XVI-vormen (1828) en een scheidingswand (achttiende eeuw), afkomstig uit de kerk van Farmsum. In de zeventiende eeuw wordt een orgel in deze kerk vermeld, dat mogelijk al voor de Reductie aanwezig was. In de loop van de achttiende eeuw is dat instrument verdwenen.

Monumenten in Groningen (ISBN: 90-400-9258-3)
Het Groninger Orgelbezit van Adorp tot Zijldijk (ISSN: 0-168-1893)