Oudeschans

Het versterkte dorp Oudeschans ontstond aan de Bellingwolderzijl in de Westerwoldsche Aa. Na de eerste inpolderingen van de Dollard kwam rond 1545 bij deze zijl een komdorp tot ontwikkeling. Dit dorp werd in 1593 naar plannen van Adriaen Antonisz. van Alkmaar verbouwd tot de Bellingwolder schans. Tot 1613 volgden enkele verbeteringen. Vanwege de verder dichtslibbing van de Dollard werd in 1627 meer naar het noordoosten Nieuweschans aangelegd. In 1657 vervielen haven en zijl en verminderde het strategisch belang van wat sinds 1628 Oudeschans heet. Na het besluit tot ontmanteling in 1814 werd het westelijke deel aangekocht door J. Heres, burgemeester van Bellingwolde. Het majoorslogement diende tot 1836 als raadhuis van de gemeente. Na 1875 verrezen aan de zuidzijde twee boerderijen. Rond 1900 volgde een bescheiden uitbreiding aan de oostwaarts verlengde Voorstraat en rond 1930 noordwaarts langs de Molenstraat. Na aanwijzing tot beschermd stadsgezicht in 1975 zijn delen van de vestingwerken gereconstrueerd.

De hervormde kerk (Molenweg 2) is een langgerekte zaalkerk. De kleine dakruiter heef t een ingesnoerde spits. Tegen het kerkgebouw staat een aangebouwde pastorie. De kerk werd in 1626 gesticht. Bij herstel in 1772 voegde men de dakruiter en de pastorie toe. Een subsidie van Willem I maakte in 1826 nieuw herstel mogelijk. In 1858 werd onder toezicht van W. van Rees de noorwestelijke gevel vernieuwd en de pastorie hersteld. De kerk is in de jaren 1974.1975 geheel gerestaureerd.

Het kerkinterieur wordt overwelfd door een houten tongewelf uit 1780. Tot de inventaris behoort de mogelijk uit 1772 stammende preekstoel. Op de galerij bevindt zich een waarschijnlijk uit 1780 stammende geschilderde voorstelling van een orgelfront. Het tekstbord met lofdicht op Willem I stamt uit 1826. De kerkvloer bevat een grafzerk met Lodewijk XV-omlijsting voor oud-commandant Jan Gerard Georg van Maneil (overleden in 1770). In de dakruiter hangt een klein gegoten klok, gegoten in1935 door A.H. Van Bergen.

klik op een foto voor de diaserie van het interieur

Ansicht: Bellingwolde, Oudeschans, Vriescheloo en Veelerveen in oude ansichten (1982)