Mensingeweer

Het wierdedorp Mensingeweer is in de Middeleeuwen ontstaan. Eerst concentreerde de bebouwing van het kleine dorp zich rond de kerk, maar na de aanleg van de provinciale trekvaart tussen Ulrum en Winsum in 1663, kwam er nieuwe bebouwing in oostelijke richting langs het water. Omdat de verhoogde Schouwerzijlsterweg-Mensingeweersterweg diende als scheiding tussen twee zijlvesten, werd ter plaatse van de trekvaart een dam aangelegd, die pas in 1860 door een brug werd vervangen. Ten noorden van Mensingeweer stond de borg Mattenesse, die in het jaar 1820 werd vervangen door villa Mattenesse, die vervolgens in 1872 werd gesloopt

De Hervormde kerk (Hoofdstraat 1) is een recht gesloten zaalkerk voorzien van een ongelede westtoren met tentdak. Het in de kern nog middeleeuwse kerkgebouw werd rond 1840 ingrijpend in neoclassicistische trant verbouwd, met uitzondering van de achter de achttiende-eeuwse westtoren verscholen westgevel. Daarbij werden de buitenmuren gepleisterd en wit geverfd. In 1985 werd het exterieur opgeknapt en het tentdak van de toren vernieuwd.

Tot de inventaris behoort een preekstoel uit 1743 naar ontwerp van Jan Bitter met snijwerk van Casper Struiwigh. In 1842 zijn het kerkdak en het plafond vernieuwd. Sinds 1901 staat in deze kerk het orgel dat A. Schnitger in 1698 voltooide voor de Hervormde kerk van Pieterburen. De opbouw en voltooiing van het instrument werd uitgevoerd door J. Radeker. Een deel van de aanneemsom werd aan Raderker betaald, die dit geld niet aan zijn werkgever afdroeg, maar er een liefdesrelatie mee bekostigde. In 1772 werkte A.A. Hinsz aan het orgel. Op het kerkhof liggen enkele negentiende-eeuwse grafzerken.

klik op een foto voor de diaserie