Marum

Het wegdorp Marum is in zijn huidige vorm in het begin van de twintigste eeuw ontstaan door het samengroeien van de dorpen Marum en Kruisweg. Dit waren van oorsprong twee middeleeuwse los gestructureerde agrarische kernen. In de omgeving was tot aan de eeuwwisseling de vervening vrij belangrijk. De aanleg van de tramlijn Groningen – Drachten in 1913 heeft tot de verdere ontwikkeling van het dorp bijgedragen. Na de Tweede Wereldoorlog is het dorp sterk verdicht en naar het noorden uitgebreid.

De Hervormde kerk (Noorderringweg 41), gelegen op een oorspronkelijk omgracht terrein, is een eenbeukige kerk met een smaller koor. Het oostelijk deel van de kerk, met inbegrip van de uitwendig vijfzijdig en inwendig halfrond gesloten absis, is in het derde kwart van de twaalfde eeuw gebouwd. Het westelijk deel van de kerk en de toren zijn in het eerste kwart van de dertiende eeuw toegevoegd. Aanvankelijk had de toren een gemetselde spits: in 1770 is hij verlaagd.

Bij een in 1964 'in eigen beheer' uitgevoerd herstel zijn de banken helaas opgeruimd; de herenbank met snijwerk van Jan de Rijk uit het begin van de achttiende eeuw en de in 1826 door D. Duursma gemaakte preekstoel zijn gespaard. Het orgel met een gedeeltelijk uit 1658 stammende kas is in 1939 uit de kerk van Ginneken naar Marum verhuisd. Het binnenwerk dateert uit 1890 en is van de hand van J. van Gelder. De kerk is sinds 1994 eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

klik op een foto voor de diaserie