Meedhuizen

Het dorp Meedhuizen ontstond in de dertiende eeuw. Het bescheiden dorp kwam enigszins tot ontwikkeling na het graven van het Afwateringskanaal van Duurswold in 1869-1871. Na de Tweede Wereldoorlog is het dorp naar het zuiden uitgebreid.

De Hervormde kerk (Hoofdstraat 6) is een zaalkerk voorzien van een ongelede toren met ingesnoerde spits. Eertijds stond bij deze middeleeuwse kerk een klokkenstoel. Delen van het muurwerk van de kerk zouden nog uit de dertiende eeuw stammen. Aan de oostzijde zijn nog twee dichtgemaakte, oorspronkelijke vensters zichtbaar. Bij een ingrijpende verbouwing in 1703 zijn de topgevels en de gewelven verwijderd. In 1803 voegde men de westtoren toe, die bij de vernieuwing van de kap in 1833 wat is verhoogd en in 1928 is omklampt.

Tot de inventaris behoort een eenvoudige laat-zeventiende- of vroeg-achttiende-eeuwse preekstoel. In de vloer ligt een gebeeldhouwde zerk voor ds. Jacobus Ringels (overleden in 1742). Het orgel werd in 1906 gemaakt door M. Eertman. Voor hem was dit het derde orgel dat hij afleverde. Het instrument past amper in het gebouw zodat de twee grootste pijpen van de Prestant door de kas en door de zoldering heen steken. Van 1937 tot 1989 was bovendien de kap van de middentoren bijna geheel aan het oog onttrokken door een verlaagd plafond.

Monumenten in Groningen (ISBN: 90-400-9258-3)
Het Groninger Orgelbezit van Adorp tot Zijldijk (ISSN: 0-168-1893)