Lettelbert

Het wegdorp Lettelbert ontstond in de Middeleeuwen op een zandrug nabij het Lettelberterdiep, dat in de Middeleeuwen een schakel was in het scheepvaartverkeer van de stad Groningen naar het westen. Door het graven van het Hoendiep in 1655/1656 nam de betekenis af.

De Hervormde kerk (Hoofdstraat 162) is een eenbeukige kerk met vijfzijdig gesloten koor en dakruiter. De kerk is in het begin van de dertiende eeuw gebouwd. In het begin van de zestiende eeuw is de koorsluiting met gebruik van afbraaksteen vernieuwd. De westgevel is negentiende-eeuws. De dakruiter is getooid met de leeuw uit het wapen van de familie Van In- en Kniphuisen. De kerk ligt op een verhoogd kerkhof.

Het eenvoudige, gave interieur met een bankenopstelling in negentiende-eeuwse trant en een loos orgelfront herbergt een preekstoel uit het derde kwart van de zeventiende eeuw.

klik op een foto voor de diaserie

www.groningerkerken.nl