Kloosterburen

Het dorp Kloosterburen ontstond op een oeverwal bij het klooster dat rond 1175 vanuit het Friese norbertijnerklooster Mariëngaard werd gesticht. In 1204 werd van dit Oldeklooster een Nijeklooster afgesplitst, dat kwam te liggen aan de weg naar Wehe-den-Hoorn. De nederzetting bij het oude klooster werd in 1462 voor het eerst als ‘Cloosterburen’ vermeld. In 1570 plunderden de geuzen het klooster en in 1580 vluchtte de abt naar het refugium in de stad Groningen. Na de opheffing van het klooster aan het eind van de zestiende eeuw bleef behalve de kloosterkerk ook de rechthoekige hoofdvorm van het omgrachte kloosterterrein (Hoofdstraat – Kloostersingel) bewaard. Dit terrein heeft eeuwenlang de hoofdstructuur en de begrenzing van het dorp bepaald. Pas in de eerste helft van de twintigste eeuw werd het dorp naar het westen uitgebreid. Een belangrijk deel van de bevolking bleef rooms-katholiek en kreeg in 1840 toestemming een eigen parochie te stichten.

De hervormde kerk (St. Jansstraat 8) is een driezijdig gesloten zaalkerk voorzien van een ongelede toren met zadeldak. De met lisenen en spitsboogvensters uitgevoerde kerk werd in1843 gebouwd ter vervanging van een 1815 gesloopte voorganger. Daarvan bleef wel de uit 1658 daterende toren bewaard, het oudste deel van de kerk. In de toren hangt een klok uit 1501, gegoten door Geert van Wou. De kerk ligt op een verhoogd voormalige kerkhof, nu ingericht als plantsoen. Hier bevinden zich een monumentaal grafmonument bestaande uit vier piëdestals met urnen uit omstreeks 1870 en verder twee vrijstaande grafmonumenten. De kerk is sinds 1975 eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

De kerk bevat een door de gebroeders van Oeckelen gebouwd orgel uit 1898. Dit orgel kon worden gebouwd dankzij een gift van mevrouw J.K. Borgman-Faber, zoals op de orgelkas staat vermeld. Het orgel is in verschillende fasen gerestaureerd door Fa. Bakker & Timminga. De werkzaamheden werden in 1993 voltooid.

Monumenten in Nederland (ISBN: 90-400-925-3)