Feerwerd

Het in de Middeleeuwen ontstane wierdedorp Feerwerd kent een langgerekte structuur. In 1825 werd het Oldehoofse Kanaal dwars door de wierde gegraven. De bebouwing dateert voornamelijk uit de negentiende eeuw.

De Hervormde kerk (Valgeweg 3) is een gepleisterde zaalkerk. De ongelede gepleisterde toren is voorzien van een achtkante, ingesnoerde spits. De aan Sint-Jacobus gewijde kerk is in de eerste helft van de dertiende eeuw gebouwd. De oostgevel is van latere datum. In de loop der eeuwen heeft de kerk haar gewelven verloren. Enkele malen zijn nieuwe vensters aangebracht: de tegenwoordige vensters dateren samen met de uitwendige bepleistering uit de negentiende eeuw. De toren is in 1859 gebouwd: hij verving een houten klokkestoel of dakruiter.

Het meubilair staat in negentiende-eeuwse opstelling met een preekstoel, een herenbank en een avondmaalstafel uit de zeventiende eeuw. Aan de westzijde staat een loos orgelfront. In de vloer van het koor liggen verschillende grafzerken uit de vijftiende tot en met de zeventiende eeuw, de oudste uit 1493. Onder het koor bevindt zich de grafkelder voor de familie Aldringa.

klik op een foto voor de diaserie

Monumenten in Nederland (ISBN: 90-400-9258-3.
www.groningerkerken.nl