Ezinge

Het wierdedorp is enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling op een oeverwal van het Reitdiep ontstaan. De wierde bleef voor driekwart onbebouwd, hetgeen de afgraving in jaren tussen 1931 en 1934 mogelijk maakte. Tijdens die afgraving werd archeologisch onderzoek gedaan door van Giffen. Vanaf de zeventiger jaren van de vorige eeuw, breidde het dorp zich uit langs het Oldehoofsche Kanaal en aan de zuidoostzijde van het dorp. De hervormde kerk (Torenstraat 46) is gelegen bovenop de top van de hoge wierde.

De hervormde kerk is een eenbeukige, vijfzijdig gesloten kerk met vrijstaande toren. De kerk dateert uit de dertiende eeuw. Bij een ingrijpende restauratie in de jaren 1957 en 1958 heeft men de oorspronkelijke toestand van de buitenmuren aan de hand van bouwsporen gereconstrueerd. Daarbij werd het koor tot liturgisch centrum ingericht. De zware vrijstaande en lage toren heeft een zadeldak en dateert mogelijk eveneens uit de dertiende eeuw. Tegen de toren sluit aan de westzijde een eenlaags woonhuis aan met in de noordgevel ouder muurwerk. Dit torenhuis deed oorspronkelijk dienst als kosterij, annex school.

Tot de inventaris van de kerk behoren een rijk versierde preekstoel en doophek, beide vervaardigd door Jan de Rijk (1711) en een herenbank met het wapen van Van Swinderen (achttiende eeuw). In de kerkvloer liggen een gotische zerk voor Luwe to Hardeweer (overleden in 1539) en een renaissance-zerk voor Allo to Hardeweer (overleden in 1552). Het orgel, waarvan de bouwer niet bekend is, dateert waarschijnlijk uit het midden van de achttiende eeuw.

klik op een foto voor de diaserie

Monumenten in Nederland (ISBN: 90-400-9258-3).