Eenum

Het wierdedorp Eenum, met haar fraaie radiale structuur, ontstond in de vroege middeleeuwen. De kerk staat midden op de zeer hoge wierde. De schaars bebouwde wierde werd in in1917 grotendeels afgegraven.

De hervormde kerk (Kerkpad 14) is een eenbeukige kerk met recht gesloten koor. De ingesnoerde toren heeft een ingesnoerde naaldspits. Het schip van de kerk stamt waarschijnlijk uit de eerste helft van de dertiende eeuw. De kerk is daarmee een van de oudste bakstenen kerken van Groningen. In de zestiende eeuw werden de vensters vergroot. De toren werd in 1710 toegevoegd, ter vervanging van een spitse dakruiter. In de toren hangt een klok uit 1410, gegoten door Silbrand Hermannus, afkomstig uit de kerk van Oosternieland. In de eerste helft van de negentiende eeuw raakte de kerk in bouwvallige staat en verdwenen de stenen gewelven. De oorspronkelijk halfronde koorsluiting werd in 1845 afgebroken. In 1975-1976 werd de kerk gerestaureerd.

klik op een foto voor de diaserie van het exterieur

Tot de kerkinventaris behoren een preekstoel (1654) en een herenbank met opengewerkte bekroningen, voorzien van de wapens van de families Lewe en Coenders uit het derde kwart van de zeventiende eeuw. Het orgel werd in 1704 gebouwd door Arp Schnitger. Ook de gesneden wapens van Reindt Alberda en Johanna Horenken stammen nog uit die tijd. De kerkvloer bevat grafzerken voor ds. Hermannus Wiarda (overleden in 1685) en Reindt Alberda (overleden in 1724). De muren bevatten na-reformatorische muurschilderingen. In 1845 werd een bouwcontract afgesloten betreffende de verplaatsing van de preekstoel met het doophek van de zuidmuur naar de oostzijde.

klik op een foto voor de diaserie van het exterieur

Monumenten in Nederland (ISBN: 90-400-925803)
Alle Middeleeuwse kerken van Harlingen tot Wilhelmshaven (ISBN: 9-789033-005589)
Het Groninger Orgelbezit van Adorp tor Zijldijk