Adorp

Het wierdedorp Adorp ontstond in de middeleeuwen bij een bocht van de Hunze. De oudste bebouwing op de door een bomensingel omringde wierde ligt langs de Torenweg. Na de aanleg van de spoorlijn Groningen – Roodeschool (1883) ontwikkelde het dorp zich verder langs en ten oosten van de Povincialeweg.

De Hervormde kerk (Torenweg 4) is een kleine, recht gesloten zaalkerk en werd in eerste aanleg in de eerste helft van de dertiende eeuw gebouwd. In 1667 kreeg ze een nieuwe oostmuur en een nieuwe westelijke ingang; ook de tegenwoordige rondboogvensters zullen uit die tijd dateren. In de negentiende eeuw is de kerk uitwendig gepleisterd. Een vrijstaande toren is in 1794 afgebroken. Hij is vervangen door een dakruiter op de nok van de kerk: daarin hangt een in 1618 door Henric Wegewart de jongere gegoten luidklok, afkomstig van de voormalige kapel in het naburige Harssens.

De kerk bezit gaaf meubilair (preekstoel, doophek en banken) uit 1667. Ook de avondmaalstafel is zeventiende-eeuws. Het orgel is in 1899 door Marten Eertman geplaatst: de helft van het pijpwerk stamt uit de late zeventiende eeuw. Dit orgel was het eerste werk van Eertman. Al in 1911 vond er een grote reparatie plaats. Het in 1636 door Thijs Pytters gemaakte, voorheen op de kerkzolder opgestelde uurwerk staat nu in het koor. In de vloer van schip en koor liggen verschillende grafzerken.

Klik op een foto voor de diaserie:

Monumenten in Nederland (ISBN: 90-400-9258-3).
www.groningerkerken.nl